Liga BetPlay
1'35'' geleden
Liga BetPlay
1'56'' geleden
Liga BetPlay
Do 01:34
Europa League
Do 18:45

Gokbedrijven worden dominante kracht in voetbalsponsoring

Voetbal is een business waar veel geld in omgaat en de populairste sport kan niet overleven zonder zijn sponsors. En deze sponsors zijn voornamelijk gokbedrijven. In de Engelse Premier League is er geen enkele club die niet gesponsord wordt door een gokbedrijf en meestal zijn ze zelfs de hoofdsponsor.

sportmonks

/assets/nicole-sommer.jpg
Nicole Sommer
Laatst bijgewerkt: Donderdag, 30.November 2023
Biografie van de auteur
Hallo. Mijn naam is Nicole Sommer. Ik ben een grote voetballiefhebber en doe veel onderzoek naar de gemakkelijkste manier om voetbal op tv en online over de hele wereld te bekijken.

Gokbedrijven worden dominante kracht in voetbalsponsoring

Voetbal is een business waar veel geld in omgaat en de populairste sport kan niet overleven zonder zijn sponsors. En deze sponsors zijn voornamelijk gokbedrijven. In de Engelse Premier League is er geen enkele club die niet gesponsord wordt door een gokbedrijf en meestal zijn ze zelfs de hoofdsponsor. Ook in Eredivisie zien we dat logo's van goksites fors toenemen op de voetbalshirts van profvoetballers. Het overgewicht aan gokbedrijven is zo groot dat sommige landen maatregelen nemen om de dominantie in te dammen. Anderzijds wordt online gokken zelf meer en meer gelegaliseerd. En de goksites, die breiden hun activiteiten verder uit.

De groei van de gokindustrie

De gokindustrie in Nederland is onherkenbaar in vergelijking met 10 of zelfs 5 jaar geleden. Niet alleen zijn er veel meer nieuwe online wedplatformen bijgekomen, de weddenschappen gaan nu ook breder dan alleen sport. Vandaag kan je online gokken op verschillende evenementen, zoals gebeurtenissen in de actualiteit gaande van politiek tot reality tv. Met voorsprong het populairste evenement bij gokkers is de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie wordt de nieuwe president? Maar ook het nageslacht van het Britse koningshuis is geliefd. Als Harry en Megan een baby krijgen kan je er van op aan dat er volop wordt ingezet op het geslacht van de toekomstige baby.

Gokkers houden van voetbal

Hoeveel sporten en gebeurtenissen er ook zijn in de wereld, het is toch voetbal waarop het meest gewed wordt. Andere populaire sporten zijn darts, boksen en paardenrennen maar de tweede in rangschikking staat toch ver achter voetbal. Voor gokbedrijven is voetbalsponsoring de meest effectieve marketing waarmee ze hun doelpubliek op de beste manier bereiken. Alleen is er veel tegenkanting. De voetbalsponsoring zou tot gokverslaving bij jongeren kunnen leiden. Het zijn immers niet alleen volwassenen die naar voetbal kijken. Door gokreclame overdag te verbieden, verhinderen autoriteiten niet dat kinderen hun voetbalidool met het logo van een gokbedrijf op zijn borst de mooiste goals zien scoren.

Een moeilijke relatie

De relatie tussen voetbalclubs en gokreclame is ingewikkeld. Gokbedrijven geven maar wat graag grote budgetten uit aan voetbalsponsoring en de clubs zijn gretig om ze in ontvangst te nemen. Met het geld kunnen ze betere spelers en trainers aantrekken, een betere jeugdwerking uitbouwen en betere infrastructuur installeren. De kansen dat de club dan hoger eindigt in de competitie, is groter en als dat zo is, zijn de fans en de investeerders meer tevreden. Anderzijds zijn het vaak diezelfde fans en investeerders die het moeilijk hebben met de gokreclame omdat ze niet willen dat hun kinderen eraan blootgesteld worden of omdat ze als investeerder niet gelinkt willen worden aan de gokindustrie.

Overheden grijpen in

Omdat het evenwicht zo moeilijk is, komt de overheid regelmatig tussen maar ook dat loopt niet van een leien dakje. In België woedt de discussie volop om gokreclame te bannen behalve voor de staatsloterij. Uit onderzoek van een Vlaamse krant is nu gebleken dat het de staatsloterij zelf was die om het verbod heeft gevraagd in ruil voor miljoenen aan de overheid.
/assets/nicole-sommer.jpg
Nicole Sommer
Nicole Sommer is een echte voetbalfan en trouwe supporter van FC Arsenal en 1.FC Köln. Ze speelt actief als centrale aanvaller in de vrouwenopleiding van TuS Köln in Duitsland. In haar vrije tijd brengt ze veel tijd online door, waaronder het onderzoeken van de voetbalstreamingruimte. Haar onderzoek is gepubliceerd in verschillende online voetbaltijdschriften.

Populaire zoekopdrachten

sportmonks

Gokbedrijven worden dominante kracht in voetbalsponsoring.

Voetbal is een business waar veel geld in omgaat en de populairste sport kan niet overleven zonder zijn sponsors. En deze sponsors zijn voornamelijk gokbedrijven. In de Engelse Premier League is er geen enkele club die niet gesponsord wordt door een gokbedrijf en meestal zijn ze zelfs de hoofdsponsor.

Over ons     Voorwaarden     Neem contact met ons op